Belroos besmettelijk

Belroos wordt veroorzaakt door een bacterie en is dus ook besmettelijk. De bacterie die belroos veroorzaakt, de Streptokokken bacterie, komt overal voor en kan iedereen besmetten. Naast belroos kan de Streptokokken bacterie bijvoorbeeld ook roodvonk veroorzaken. De bacterie kan de huid binnenkomen via de kleinste wondjes en beschadigingen.

Is belroos besmettelijk?

Belroos is erg besmettelijk. De bacterie die de aandoening veroorzaakt kan vrij gemakkelijk het lichaam binnen te dringen door kleine beschadigingen en wondjes. Meestal is het niet mogelijk om de plek te vinden waar de bacterie de huid binnen is gekomen, omdat deze beschadiging van de huid maar heel klein hoeft te zijn. Het is dan ook niet mogelijk om belroos volledig te voorkomen. Wel kan de kans op besmetting verkleind worden.

Vermijd zoveel mogelijk het contact met de huid van iemand met belroos. De ontstoken huid zit vol met bacteriën. Bij het behandelen van iemand met belroos is het belangrijk om erg goed op te passen voor een mogelijke besmetting. Het is verstandig om handschoenen te dragen, omdat het risico te groot is dat de bacterie een plekje vindt om de huid binnen te komen. Naderhand moeten de handen grondig worden gewassen met antibacteriële zeep.

Heeft u zelf wondjes of beschadigingen op de huid, dan moeten deze goed schoon worden gehouden. Wondjes kunnen bijvoorbeeld ontsmet worden met jodium of alcohol, wat de bacteriën doodt.