Wondroos

Wondroos is een andere naam voor belroos, een acute bacteriële ontsteking van de huid en onderliggend weefsel. Wondroos is erg pijnlijk en wordt gekenmerkt door een vuurrode, duidelijk begrensde ontsteking van de huid. Wanneer behandeling uitblijft kan wondroos zeer ernstige gevolgen hebben.

Wat is wondroos?

Wondroos is een ontsteking van de huid die wordt veroorzaakt door een infectie met de Streptokokken-bacterie. Naast wondroos veroorzaakt deze bacterie bijvoorbeeld ook de ziekte roodvonk. Bij wondroos produceren de bacteriën die de huid geïnfecteerd hebben een gifstof. Dit leidt tot een reactie van het immuunsysteem, waardoor er een zware ontsteking ontstaat. Wondroos kan goed worden behandeld met antibiotica.

Wondroos symptomen

Wondroos wordt met name gekenmerkt door een gezwollen, vuurrode huid. De ontstoken huid wordt erg duidelijk begrensd: je ziet een duidelijke overgang van rode huid naar gezonde huid. Naast een ontstoken huid, wordt wondroos ook gekenmerkt door (hoge) koorts, hoofdpijn, misselijkheid, braken, koude rillingen, vermoeidheid en soms flauwvallen. Wanneer behandeling uitblijft kan er bloedvergiftiging optreden.

Wondroos oorzaak

Wondroos wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. De bacterie die wondroos veroorzaakt komt erg veel voor, maar zorgt lang niet altijd voor infecties. Wanneer de huid beschadigd is, kan de bacterie de huid binnendringen. Vaak zal het lichaam de bacterie op tijd opruimen, maar soms ontstaat er een infectie. De bacterie gaat zich razendsnel vermenigvuldigen en produceert gifstoffen die wondroos veroorzaken.

Wondroos behandeling

Wondroos is erg goed te behandelen met antibiotica. Meestal wordt penicilline voorgeschreven: het eerste antibioticum ooit, dat nog altijd goed werkt bij wondroos. Ook amoxicilline en flucloxacilline worden regelmatig voorgeschreven. Meestal gaat het om een antibioticakuur van in ieder geval één á twee weken. Na deze kuur zal de huid nog wel tijd nodig hebben om volledig te herstellen van de infectie. Dit kan nog enkele weken in beslag nemen.

Wondroos besmettelijk

Wondroos is erg besmettelijk. De ontstoken huid zit vol met bacteriën die ook op andere mensen terecht kunnen komen. Via kleine beschadigingen van de huid kunnen ze een infectie veroorzaken. De ziekte is niet alleen besmettelijk voor andere mensen, maar ook voor andere delen van het lichaam. Het is dan ook belangrijk om de ontstoken huid niet aan te raken zonder handschoenen. De huid moet goed schoon worden gehouden en de handen moeten regelmatig gewassen worden met antibacteriële zeep om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Wondroos been

Wondroos komt het vaakst voor op het been. Mensen hebben relatief vaak kleine wondjes op de benen. Via deze wondjes kunnen de bacteriën de huid makkelijk binnendringen. Wondroos op de benen is erg pijnlijk. Bij wondroos op het been is het belangrijk om het been zoveel mogelijk rust te gunnen. Ook is het verstandig om het been hoog te leggen, zodat zwelling van de ontstoken huid zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Wondroos voet

Regelmatig wordt ook de voet getroffen door wondroos. Vaak gaat het om een ontsteking die is gestart op het been, maar langzaam is overgegaan naar de voeten. Wondroos op de voeten maakt het dragen van sokken en schoenen erg pijnlijk. Ook lopen is meestal niet goed mogelijk. De voeten moeten zoveel mogelijk rust krijgen om te herstellen.

Wondroos gezicht

Na het been, komt wondroos het meest voor in het gezicht. Meestal gaat het dan om het gebied rond de oren. Wondroos kan relatief makkelijk ontstaan in het gezicht door wondjes op de huid die zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld scheren of door puisten.